Hufvudstadsbladets Seniorer

Ett tips för föreningarna:

Res till Gdynia och Gdansk!

Båt ska det vara när Thure Malmberg ordnar resa. Så också denna gång då Hbl-seniorerna den 11 september åkte till Polen med m/s Finnmaid, Finnhansas fraktfartyg från Nordsjö till Gdynia, med två nätter ombord och två i Gdansk. Ett ypperligt sätt att färdas för oss i mogen ålder. Och anrika hansastaden Gdansk (gamla Danzig) är en pärla!

Redan hamnen blev en upplevelse, med start i Sjömanskyrkan. Vilken väldig och imponerande anläggning Nordsjö har blivit på nolltid. Särskilt på återfärden gav infarten ett solbelyst panorama över färgranna containers och vita fartyg, som visade att vi har en hamn att vara stolta över.

I Gdynia möttes vi av Pawel Bober, vår kunniga och engagerade guide under två dagar. På felfri svenska lotsade han oss genom trestadsområdet - Gdynia med piratskepp, Dar Pomorza och krigsfartyg - Sopot med badortslyx och sin långa pir ut i havet - Gdansk med kort smakprov på gamla stan innan vi checkade in på Hotell Gdansk, ett hamnmagasin stilriktigt återuppbyggt som fyrstjärnshotell.

Under vår heldag i Gdansk gav oss Pawel en järndos kunskap om närhistorisk dramatik under vandringen via Posten med staty över motståndskampen då Sovjet tog över och Birgittinerkyrkan till Varvet, där gnistan 1980 tändes för den folkrörelse som svepte genom Östeuropa och 1991 kulminerade i Sovjetunionens sammanbrott. Museet över Solidaritet och Lech Walesas män blev en gripande upplevelse, inte minst tack vare Pawels förmåga att levandegöra händelserna han själv upplevt som barn.

En extra krydda fick kvällen i Gdansk då födelsedagsbarnen Margaretha och René bjöd på förfriskningar i Renés och Railis imponerande svit på 38 kvm högt upp under takåsen. Följande morgon anträddes en angenäm återresa ombord på Finnmaid, tidvis med 19,5 sekundmeter under kölen. Thure ska ha ett stort och varmt TACK för en superlyckad septemberresa! (MBP)
                                                                               TRYCK PÅ BILD FÖR FÖRSTORNING!