Hufvudstadsbladets Seniorer

 
 

Slakthuset 10 februari 2016

Slakthuset i Fiskehamnen spelar en central roll i Helsingfors stads matkulturstrategi, och Milla Visuri är stadens matkulturstrateg som arbetar med bland annat Strömmingsmarknaden. Onsdagen den 10 februari 2016 tog hon och Helsingfors Partitorgs företagstjänstchef Tiina Suvanen sig tid att lotsa 31 seniorer runt på det stora området där Helsingfors stad inledde slakten 1933 och de sista kropparna styckades 1992.
   Den storskaliga kötthanteringen ser man numera spår av endast på fotografi, men minutförsäljning finns, och många restauranger. Dessutom tillverkas inom området whisky, gin och akvavit. Pastatillverkning, glassberedning, kafferostning och tvålberedning hör också till dagens verksamheter. Men ännu finns inte någon butik där alla Slakthusets produkter skulle kunna köpas. Den butiken står högst upp på Milla Visuris önskelista.
   "Under kontinuerlig utbyggnad, ständigt halvfärdig, bättre än om den vore färdig, och förmer än summan av sina delar!" Under den sloganen försöker staden  utveckla Slakthuset till ett centrum för mat- och urban kultur och till en oas i staden. Att arbetet är på god väg kan vi intyga som intog vår lunch på en återuppstånden matservering (restaurang Palema) från 1930-talet – i autentisk om än upputsad miljö men med utsökt god mat till billigt pris.