Hufvudstadsbladets Seniorer

Engels pärla vid Senatstorget  

Rainer Knapas har skrivit historiken över Helsingfors universitetsbibliotek – nej förlåt, Finlands nationalbibliotek är det numera. Det var alltså rätt person Hufvudstadsbladets seniorer hade som guide för sitt besök i den vackra byggnaden 24.1, pricken över i:et i empirestaden som byggdes upp i Helsingfors efter Åbo brand 1827. Vi var 27 seniorer som fick njuta av Knapas breda kunskaper och av hans passion för före detta UB som vardagsrum och central tillflykt för bildningstörstande pensionärer. Det enda som behövs är ett "Helka-kort" för fritt tillträde till både samlingarna och läsesalarna.
    Nationalbiblioteket (finska: Kansalliskirjasto, fram till 2006 Helsingfors universitetsbibliotek) är Finlands nationalbibliotek, beläget i Helsingfors men med 1600-talsrötter i Kungliga Akademins bibliotek i Åbo. Biblioteket skall inte förväxlas med det nuvarande Helsingfors universitets bibliotek som grundades 2010.
   Rainer Knapas  var 2008–2012 projektchef för Nationalbibliotekets i Finland historieprojekt och skrev boken Kunskapens rike. Helsingfors universitets bibliotek. Nationalbiblioteket 1640–2010 (2012).