Hufvudstadsbladets Seniorer

LOVISA 25.8.2020

Tjugo personer steg ombord på bussen vid den sedvanliga hållplatsen vid Kiasma. Vår reseledare Nils-Erik Friis är konvalecent och kunde tyvärr inte delta, men Marita Lindvall höll koll på oss i hans ställe. Bussen till Lovisa startade kl 8:30 med vår egen pålitliga chaufför Krister vid ratten. 

Framme vid Lovisa mötte vår guide Birgit Korhonen oss vid Skeppsbron, där beundrade vi det fina paketjakten Österstjernan som några “eldsjälar” har byggt under 2002 - 2006, den är en replika av ett segelfartyg med samma namn som seglade mellan Lovisa och Stockholm på 1800-talet.

Vi körde bla. förbi Plagen och Boulognerskogen, därifrån fortsatte rundresan till Degerby gille från 1695, i dag det äldsta huset i Lovisa (Degerby då huset byggdes), alldeles bredvid finns också minnesstenen över staden Lovisas grundande (1745).

 Vi hann med en hastig titt på bastionerna Rosen och Ungern (namngivna efter Generalguvernören över Finland, Baron Gustaf Fredrik von Rosen och Lantmarskalken Mattias Alexander von Ungern-Sternberg), före vi åkte till Camilla Berggren, som tog emot oss i sitt hem. Efter en alkoholfri drink som var både god och uppfriskande fick vi höra husets historia

Huset kallas kyrkan och var från början en kaptensvilla byggd 1824-1847, senare fogades den ihop med ett annat litet stockhus. I något skede köpte Metodistförsamlingen huset tills de sålde huset 1980. Den nuvarande ägarna, Camilla med man har målat och renoverat huset, just nu funderar de på om de ska riva “kuben” som innehåller bastu, bad och toalett.  

Följande i tur var lunchen på Kapellet, i en underbar miljö som företagaren Airi Kallio har restaurerat till en vacker helhet.

Från kapellet åkte vi till Överstens slott vid Tullbron.

Stadsdirektör Jan D. Oker-Blom blev ägare till huset som har tillhört hans farmors far jägare överstelöjtnanten och skeppsredaren Ragnar Nordström som köpte huset 1927. Nu håller han på med att göra huset i beboeligt skick efter att det har stått tomt i nästan trettio år.

Vi avrundade vår Lovisa resa med kaffe på Tuhannen tuskan kahvila, ett väldigt mysigt café på en prunkande innergård. 

Bodil