Hufvudstadsbladets Seniorer

Givande Ingåutfärd

En kombination av museet Degerby Igor och lunch på Westerby Gård utgör en ganska idealisk dagsutfärd, här ett gratistips för alla pensionärsföreningar i Nyland, och varför inte mer långvägaifrån.
Hufvudstadsbladets Seniorer fick den 17 februari höra Berndt Gottbergs livfulla beskrivning av livet på Porkkala-Udd under parentesen 1944-56. Den ypperliga samlingen minnen på Igormuseet väcker många tankar om hur vansinnigt det är med krig i största allmänhet. Alla parter blir lidande, vän och fiende försöker leva sitt liv så gott det går, under omständigheter de tvingas in i.
Lena Selén och Berndt Gottberg som förestår det lilla men naggande goda museet i Degerby, har samlat människoöden under Porkalaparentesen i boken Porkkala-Udd, vilket var det officiella namnet på det sovjetiska Leningraddistriktets arrendeområde i Ingå, Sjundeå och Kyrkslätt.
Livet var inte lätt för de sjutusentvåhundra människor som i hast evakuerades, men inte heller för de omkring trettiotusen "arrendatorerna" som trängdes in på området. Många gripande berättelser ryms i museets samlingar och i boken om "vardagsliv i skuggan av en parentes".
Westerby Gård i Ingå ligger naturskönt söder om femtiettan, bara en kvart timmes färd från museet. Gunilla Wikström och Jeanette Bäckström erbjuder här en läcker måltid i vacker omgivning. På gården finns både beställningsrestaurang för grupper och gårdshotell för konferenser - "nästan allting är möjligt att förverkliga" enligt damerna på Westerby Gård. (MBP)