Hufvudstadsbladets Seniorer


  TEKNISKA MUSEET 15.11.2019

Höstens mini-utfärd gick till Tekniska museet där Vandaforsen dånar och brusar som mest, men museet är ju inhyst i det forna vattenreningsverket anno 1870 så dånet hör ju liksom till.

Vi hade turen att få servicekoordinator Irene Nurminen som guide. Hon kan berätta allt man vill veta om föremålens bakgrund och historia och mera därtill, dessutom talar hon en väldigt bra svenska.

Vi började vår rundvandring i museets utställningskök som ger en inblick i hur tekniken har utvecklats och hjälpt till att klara av de många arbetsmomenten i ett hushåll.
På upphöjd plats tronar den stora innovationen Pikku-Auri, en elektrisk tvättmaskin från början av 1950-talet. 

Här finns också en av tre FINNVAN elbilar som byggdes år 1985 åt Posten. Efter tre års testkörningar av prototypen beslöt man att inte ta dem i bruk eftersom bilen var för långsam och inte hade tillräcklig kapacitet att ta sig uppför backar med post och postförare. Dessutom var tekniken inte tillräckligt avancerad och tillverkningen av karosseriet var för dyr. 

Den pensionerade trädgårds-roboten WorkPartner med hjälm på huvudet är en finsk innovation, prototypen var aldrig avsedd till massproduktion utan den största betydelsen låg i den information man fick för att utveckla robotik teknologin.

På utställningen fanns också en hel massa telefoner, datorer, radion, TV:n, skivspelare mm. kort sagt finns det mycket att se på och museet är värt ett besök för både gammal och ung. 

Vi avslutade utfärden med lunch på den nepalesiska restaurangen Swagatam.

                                                      Bodil Stjernberg