Hufvudstadsbladets Seniorer

Ellen Thesleff på HAM


 ”Ellen Thesleff – jag målar som en gud” på HAM den 17 september blev en givande upplevelse inte minst tack vare guiden Tuija-Maija Piironen som nästan dansade balett genom salarna – i röda skor! Tuija-Maija, som själv är textilkonstnär, levandegjorde förträffligt den fina konstnärinnan och hennes omväxlande liv.

   Ellen Thesleff fick 21 år gammal sitt genombrott 1891 med målningen Eko – som nu är en av skatterna hos Ålandskungen Anders Wiklöf. Insjölandskapet Murole, familjens betydelse och porträtten, Florens och träsnittsarbetena för teatermannen Edward Craig, utvecklingen från naturalism till symbolism och färgexpressionism är teman utställningen är byggd kring.

   Thesleff målade aktivt i sextio år, från 1890 till 1950, nästan fram till sin död som 84-åring 1954. Hon var en av de första som fick ett hem med ateljé i konstnärshuset Lallukka.

Att hon som konstnär följde med sin tids trender visas kanske bäst av att hon som 70-åring inbjöds till De ungas utställning!

   Efter utställningen sökte sig nio av de tolv deltagarna till Kampen på jakt efter lämpligt matställe (grekiska Minos är försvunnet!) och i femte våningens lunchtidshössel fick en italienare vid namn Bastardo! den äran. (MBP)