Hufvudstadsbladets Seniorer

HÖSTUTFÄRD TILL TALLINN

Ett glatt gäng träffades vid Viking Lines terminal för en höstresa till Tallinn. Ombord på Viking XPRS väntade en riklig brunch i buffet restaurangen med allehanda julrätter, maten smakade bra och alla åt sig mätta och belåtna för att orka med några timmars vandring i Tallinn.

Väl framme promenerade vi under ledning av vår reseledare Nisse till Rådhustorget med anor från 1400-talet, där tog vi del av stämningen på det traditionella jultorget, en av världens äldsta, traditionen har pågått sedan 1441 med paus under sovjettiden, traditionen hade nystart år 1991. Rådhustorget i Tallinn är faktiskt ursprungsplatsen för seden att ha julgran på torget, denna sed startade för över 570 år sedan. Årets julgran är inte någon liten sak utan stor och ståtlig som traditionen bjuder. Tyvärr lyste snön med sin frånvaro men stämningen var det inget fel på, dessutom sken solen som kompensation.

Naturligtvis måste vi ju också smaka på glöggen som såldes i alla upptänkliga varianter, bla. blåbärs- körsbärs och chokladglögg med eller utan alkohol, vi nöjde oss med den traditionella julglöggen.

Från Rådhustorget promenerade en del av gänget till Balti Jaama Turg för att ta en titt på affärerna i den stora saluhallen. I hallen fanns det affärer i tre våningar, där fanns bla. restauranger, matbutiker, klädbutiker och antikaffärer, när vi var klara med vår rundvandring i hallen tog vi oss tillbaka till hamnen och fartyget i små grupper.
Efter att ha lämnat ytterkläderna och inköpen i hytterna tog vi oss till konferensrummet som vi hade till förfogande på återresan, där berättade Nisse om bla. sina studier i Tartu i Estland och om sin karriär både före och under tiden på Hbl. Litet hungriga hade ju många av oss hunnit bli och som tur var fanns det både smörgås, sallad och annat smått och gott att köpa vid den lilla utskänkningen på konferensavdelningen

Som vanligt rusar tiden iväg när man är i gott sällskap och mitt i allt var vi tillbaka i Helsingfors där det roliga tog slut för den här gången.

Bodil Stjernberg