Hufvudstadsbladets Seniorer

Nöjda farfäder på egen farfarsbro. Från höger Leif Stjernberg, Bo Finne, Thure Malmberg,
Bjarne Johansson, Björn Månsson, i bakgrunden morfar Tage Johansson.

Mycket nytt byggs i Helsingfors

Vad har Fiskehamnen gemensamt med Degerö, Busholmen, Ärtholmen, Alphyddan ... ? Just det, alla är nya stadsdelar i Helsingfors, alla är under byggnad just nu, och alla präglas av mer eller mindre intressant arkitektur. Det kunde 26 Hbl-seniorer konstatera under rundturen som vi företog torsdagen den 22 september, med prisbelönta chauffören Krister vid ratten, Eva Lassus-Paavolainen som guide och Helsingforspolitikern och föreningsmedlemmen Björn Månsson som extra krydda.

   Ur bussen steg vi för att se utsikten från toppen av Löyly, för att besöka Degerö kyrka med fin inredning i trä och för en promenad till den ena av de två oljecisterner som står kvar på Kronbergsstranden, perforerad och elektrifierad. Lunch åt vi på Presto trattoria vid nya Farfarsbron som sammanbinder Fiskehamnen med Blåbärslandet.
   Sist och slutligen blev exkursionen lärorik också för vår guide, som inte var medveten om det som sjöfartskunnige Thure Malmberg snabbt insåg: att gatorna har fått traditionella FÅA-namn med plaketter på husväggarna visande fartygen så som de såg ut när de i tiden lastade i Sumparn, dvs dagens Fiskehamnen. Björn kunde också bidra med många detaljer som berikade upplevelsen.