Hufvudstadsbladets Seniorer


              Österbotten 3-5 Juni 2014

I början av juni styrde vi, med Krister Westermark vid ratten och Thure Malmberg vid spakarna, mot Österbotten.
Där fick vi bland annat besöka mångåriga ordförande Maj-Britt Paros sommarparadis vid Svartösund i Närpes och Ralf Sundbergs dito vid Alesundet i Kristinestad.  
Andra programpunkter under resan var sjöfartsmuseet i Kristinestad, där Christer Norrvik gav en medryckande skildring av Kristinestads forna storhet;
friluftsmuseet Stundars i Solf, Korsholm, och alldeles särskilt det levande Tryckerimuseet där; informationscentret Meteorian på torrlagda Söderfjärden (”Finlands vackraste meteoritkrater”), också den i Solf; och Vasabladets redaktion i Vasa, där f.d. Hbl-journalisten, chefredaktör Camilla Berggren berättade om papperstidningens kris i österbottniskt perspektiv.
 I det mäktiga stadshuset i Kristinestad bjöd förvaltningschef Dan-Anders Sjöqvist på kaffe med bulle och informerade om vad det innebär att Kstad som enda ”finländare”
ingår i det internationella nätverket av 200 ”Cittaslow”-kommuner.
I ett särskilt förklarat ljus står efteråt glasväxthusrestaurangen Lind’s Kök vid Riksåttan i Närpes, där vi fick avnjuta en mångsidig buffet som bjöd på bland annat jordgubbar med vitlök, tomatbröd och pannacotta med tomatsylt. Men också Lappstella i industriområdet utanför Kstad har god mat.

I resan deltog 30 seniorer, bland dem Thure Malmberg som nu satte punkt för sin bana som reseledare.