Hufvudstadsbladets Seniorer

Nya sevärdheter
i Tallinn med omgivning

Onsdagen den 23.10.2019 samlades 24 deltagare i Västra hamnens terminal för dagens utfärd till Tallinn med Nils-Erik Friis som reseledare

Ombord på m/s Finlandia avnjöt vi en lätt frukostservering på konferensavdelningen. Resan till Tallinn var en aning ostabil på grund av efterdyningarna av nattens storm.

Genast efter ankomsten äntrade vi den hyrda bussen som tog oss till Fotografiska där guiden Aleksander Eeri Laupmaa väntade på oss för en rundvandring på de tre separata utställningarna.

Först såg vi Yang Fudongs ( Kina) utställning “Moving mountains” som bygger på en gammal Taoistisk sägen om en man som har en orealistisk dröm om att för hand rasera två berg för att förbättra barnens och barnbarnens liv.

Följande utställning var “Truth is dead” av Alison Jackson (Storbritannien); Ingenting går att lita på, allt kan fejkas och inget är autentiskt är hennes budskap. Efter att ha sett den här utställningen ser man kritiskt på fotografier som är tagna av kändisar, filmstjärnor, musiker och politiker osv.

Speciellt den “gula pressen” skyr säkert inga medel för att få upplagorna att stiga.

Sista utställningen vi såg var Kirsty Mitchells (Skottland) utställning Wonderland som var en en förtrollande upplevelse, färgsprakande, fantastiskt vacker men med också en berättelse om att behandla djup sorg.

Fotografierna med sina sagolika teman utgör en helande process för Kirsty Mitchell och hon förmedlar denna känsla till betraktaren.

Därefter åt vi lunch på restaurang Kärbes (Flugan), lunchen som bestod av  Munanuudli  Wok, köögiviljande, veiseliha ja aasiapärase kastmega, vesi ja leib var mycket smaklig.

Efter lunchen fortsatte färden mot Laulasmaa och Arvo Pärt-centret.

Det nybyggda centret som har finansierats av den estniska staten ligger inne i skogen och dess arkitektur tar upp formerna av den omliggande naturen skulle man tro….

….men de två arkitekterna som vann arkitekttävlingen; Fuensanta Nieto och Enrique Sobejano från den Spanska  arkitektbyrån Nieto Sobejano Arquitectos fick sin  inspiration från tystnaden och geometrin i  Arvo Pärts musik.

Centrets mål är att bevara tonsättarens arv i hemlandet. I byggnaden finns en konsertsal med plats för 150-personer, utställningsområde, videorum, klassrum, personarkiv, bibliotek och ett litet ortodoxt kapell.

I biblioteket träffade vi Riho Saard som villigt berättade om både byggnaden och dess tillblivelse. Vi fick se skisserna som var förlagor till byggnadens arkitektur gjorda efter Arvo Pärts musik och en hel massa annat. Saard har studerat vid Helsingfors universitets teologiska fakultet och är en särdeles kunnig och sympatisk typ.

Efter en kort promenad till bussen började vi  resan tillbaka mot Tallinn 

Väl ombord väntade buffetmiddagen på oss. Den bestod av viltbord, maten var smaklig och stämningen var god, så god att den fyra personers hytt som var avsedd för allas persedlar också inrymde 16 - 18 personer på en gång. Det att man satt ihopknycklade störde inte någon, samtalet flödade och skratten var många. Tyvärr tog det roliga slut när vi anlände till Helsingfors, men nya äventyr väntar inom kort.

Bodil Stjernberg