Hufvudstadsbladets Seniorer

Träff med Peter von Koskull
och Annika Rentola

Jag förälskade mig i Peter på tre minuter. Så inleder Annika Rentola sin bok Kan du säga perkele? Femton berättelser om att leva med stroke. Det skedde på Annikas och Peter von Koskulls första kaféträff, där det för Peter gällde att övertala Annika att ta sig an det stora projektet.

   Också Hbl-seniorerna "förälskade sig i Peter på tre minuter" när han och Annika besökte oss onsdagen den 23 oktober för att berätta om Peters kamp mot afasin och om boken, som officiellt kom ut först samma kväll - en liten tjuvstart hos oss!
   Peter drabbades för sexton år sedan av stroke och följden blev afasi, en svår språkstörning. Han har rehabiliterat sig med en mulåsnas envishet och ägnar nu tid och krafter åt att informera om afasi och bl.a. ordna konserter till förmån för Hjärnförbundet med Izumi Tateno, pianisten som efter en stroke spelar piano på toppnivå med endast vänsterhand. (Nästa konsert är ges den 12 januari klockan 18 i Tempelplatsens kyrka).
   Peters sätt att berätta om sin afasi tar en publik med storm. Allmän kunskap om stroke vore oerhört viktigt. Genom att känna till symptom kan man förhindra bestående men och till och med rädda liv. Om någon plötsligt beter sig konstigt, be honom/henne le brett, lyfta händerna och säga en enkel mening. Om ena mungipan hänger, om ena armen inte går att lyfta eller om talet blir sluddrigt, ring 112 med detsamma! Varje minut är dyrbar.
    I sin bok har Annika intervjuat femton personer med olika slag av följder efter en stroke. Dessutom ingår en diger faktadel och rutor med praktisk kunskap om de olika handikapp man kan ha att leva med efter en stroke. (MBP)